ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA GEODETSKIH INŽENJERA I GEOMETARA REPUBLIKE SRPSKE
ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA GEODETSKIH INŽENJERA I GEOMETARA REPUBLIKE SRPSKE

ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA GEODETSKIH INŽENJERA I GEOMETARA REPUBLIKE SRPSKE

Godišnja skupština Društva geodetskih inženjera i geometara Republike Srpske održana je u periodu od 23.9-25.9.2022. godine u Laktašima.

Skupštini je prisustvovalo preko 200 učesnika, članova i gostiju, iz Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine, te Srbije i Hrvatske.

U uvodnom dijelu Skupštine prisutnima se obratio direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, gospodin Dragan Stanković, ističući značaj saradnje RUGIPP-a i Društva, s obzirom na to da je RUGIPP institucija nadležna za geodetske poslove, u kojoj je zaposlen najveći broj geodetskih stručnjaka, koji su ujedno i članovi Društva.

Prisutne su pozdravili i: predsjednik Saveza geodeta Srbije, gospodin Mladen Šoškić, te rukovodilac studijskog programa geodezija na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu, Univeriteta u Banjoj Luci, profesor Miodrag Regodić.

Skupštini su prisustvovali svi počasni članovi Društva: Vladimir Lukić, Ilija Lukić, Mladen Lero i Nenad Prosan, šef katedre za geodeziju na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu, Univeriteta u Banjoj Luci, profesor Dragan Macanović, predstavnice Udruženja građana geodetske struke „Geodet“ iz Tuzle, Inedina Mehić i Mirela Omerkić, zatim pomoćnik direktora RUGIPP-a za međunarodne projekte, fondove i donacije, gospodin Jasenko Nedinić. 

U radnom dijelu predstavljen je i usvojen sljedeći dnevni red:

  • Izvještaj o radu,
  • Finansijski izvještaj,
  • Prezentacija novog veb-sajta Društva,
  • Razno.

Nakon radnog dijela Skupštine, održana je sesija predavanja, koja se sastojala od šest prezentacija.

U prvoj prezentaciji, Jasenko Nedinić upoznao je učesnike sa Aktivnostima RUGIPP-a na polju međunarodne saradnje, kada su u pitanju sljedeći projekti: Projekat registracije nekretnina (RERP – AF), Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u BiH (CILAP), SPATIAL II, Norveški projekat, a nakon toga osvrnuo se na katastarski premjer koji je uz podršu Svjetske banke realizovan u 12 katastarskih opština širom Republike Srpske, te se očekuje da će premjer u još jednoj katastarskoj opštini biti završen do kraja oktobra. Nakon toga, učesnici su upoznati sa sljedećim koracima RUGIPP-a kada su u pitanju međunarodni projekti.

U drugoj prezentaciji, Srđan Sarajlić, takođe zaposlen u RUGIPP-u, upoznao je učesnike sa Aktivnostima Uprave u 2021/2022. godini, sa geodetskog aspekta, i to: sa izvođenjem geodetsko-tehničkih radova, realizovanim katastarskim premjerom, obilježavanjem javnih dobara u 13 katastarskih opština, digitalni ortofoto za cijelu Republiku Srpsku, novim softverom za katastar: eKatastarRS, zatim i sa aktivnostima kada je u pitanju mreža permanentnih stanica Republike Srpske, Izlaganje i osnivanje katastra nepokretnosti, te poslovima eksproprijacije, te sa trenutnim aktivnostima i planovima za 2023. godinu.

Nakon toga je profesorica sa Građevinskog fakulteta u Subotici, Jelena Gučević, kroz prezentaciju „Geodezija kao nauka u vremenu i prostoru“, napravila zanimljiv osvrt na geodetsku struku kroz istoriju i nauku, kako je organizovana geodezija kao nauka, a kako geodezija kao struka, i na kraju, kao zaključak prezentacije, a sve u duhu cjelokupnog izlaganja, dala je i definiciju: GEODEZIJA je svet oko nas (Gučević, 2022).

Tema sljedeće prezentacije bila je: Potreba i značaj uspostavljanja novog vertikalnog okvira Republike Srpske, u kojoj je Dragana Skorup sa Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta iz Banja Luke, prezentovala rad kolega: Dejana Vasića, Slavka Vasiljevića i Tatjane Sarajlić, pri čemu je napravila istorijski osvrt na nivelmanske mreže na teritoriji Republike Srpske, a zatim i sa fazom planiranja i projektovanja novog vertikalnog okvora BiH, kao i sa konceptom i osobinama novog vertikalnog referentnog okvira BiH i RS, te potrebom da se aktivnosti, kada je u pitanju novi nivelman visoke tačnosti, što prije nastave.

U petoj prezentaciji, profesor Željko Cvijetinović (Građevinski fakultet, Beograd) govorio je o izrada i publikovanje planske dokumentacije korišćenjem GIS tehnologije i standardizovanih modela podataka, a sve kroz nekoliko primjera iz prakse i realizovanih projekata.

U posljednjoj prezentaciji profesor Siniša Delčev sa Građevinskog fakulteta u Subotici govorio je na temu „Poverenje u vašu geodetsku opremu se mora dokazati“, pri tom se osvrnuvši na proces nabavke opreme, eksploatacije i zamjene, pri čemu je dao i preporuke kako sami operateri da utiču na tačnost opreme i kako da smanje greške mjerenja. Ova prezentacija je bila i uvod za sljedeću aktivnost – izložba i prezentacija geodetske opreme.

Sve vrijeme trajanja Skupštine, pet distributera geodetske opreme izlagalo je svoju opremu, i to: Geokom, SV company, S2IT i Geoinfo iz Banja Luke, te Tehnomehanik iz Zagreba. U izložbenom dijelu predstavljeni su najsavremeniji geodetski instrumenti različitih proizvođača: Leica, Geomax, Ruide, Castra i Kolida.

Sve prezentacije dostupne su za preuzimanje.

Tatjana Sarajlić Predsjednik

Održana godišnja skupština Društva geodetskih inženjera i geometara Republike Srpske

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.