Skupština Društva geodetskih inženjera i geometara Republike Srpske – Teslić 2024
Skupština Društva geodetskih inženjera i geometara Republike Srpske – Teslić 2024

Skupština Društva geodetskih inženjera i geometara Republike Srpske – Teslić 2024

Godišnja Skupština Društva geodetskih inženjera i geometara Republike Srpske održana je u periodu od 14.6-16.6. u Hotelu Kardial u Tesliću.

Skupštini je prisustvovalo oko 250 učesnika, članstva i gostiju iz Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Hrvatske.

U uvodnom dijelu Skupštine prisutnima se obratio direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, gospodin Dragan Stanković, ističući značaj saradnje RUGIPP-a i Društva, s obzirom na to da je RUGIPP institucija nadležna za geodetske poslove, u kojoj je zaposlen najveći broj geodetskih stručnjaka, te da su većina njih članovi Društva. Takođe, u uvodnom govoru direktor je najavio i održavanje Prvog sabora geodeta Republike Srbije i Republike Srpske, koji će biti održan od 6. do 8. oktobra na Fruškoj Gori.

„Ovaj sabor predstavljaće novu eru saradnje ove dvije institucije. Pored čvršćeg institucionalnog povezivanja na sastanku su razmatrane i teme oko šire društvene uloge geodezije, povezivanja stručnjaka Srpske i Srbije kao i stručnjaka koji su dio sistema upravljanja nepokretnostima“, istakao je Stanković.

Skupu se takođe obratio i gospodin Darko Vučetić, predstavnik Republičkog geodetskog zavoda, koji je takođe izrazio zadovoljstvo što prisustvuje Skupštini Društva, te značaju ovakvog vida okupljanja, jer je ovaj skup dokaz zajedništva u geodetskoj struci na regionalnom nivou i pruža nam priliku da razmijenimo iskustva, znanja i najbolje prakse. Vučetić je takođe govorio o predstojećem Prvom saboru geodeta Republike Srbije i Republike Srpske: „Sabor će okupiti sve zainteresovane geodete, inženjere, istraživače i studente iz Srbije i okruženja.  Vaše učešće će doprineti uspehu sabora i omogućiti nam da zajedno unapredimo našu profesijui rešimo ključne probleme u našoj oblasti“. Takođe, najavljeno je i da će Društvo geodetskih inženjera i geometara Republike Srpske i Geoudruženje iz Srbije imati uktivnu ulogu u organizaciji ovog događaja, što predstavlja novi stepen u saradnji krovnih geodetskih institucija i udruženja.

Prisutne su pozdravili i: predsjednik Saveza geodeta Srbije, gospodin Mladen Šoškić, predsjednik Udruženja građana geodetske struke GEODET iz Tuzle, gospodin Ferid Durmišević, gospodin Zorančo Mukanov iz Agencije za katastar nepokretnosti Sjeverne Makedonije.

Skupu su prisustvovali i predstavnik Saveza geodeta Srbije, gospodin Kosta Mirković, predstavnici Geoudruženja iz Srbije: Vasilije Jovanović i Milan Drakulić, zatim predstavnik Agencije za katastar nepokretnosti Sjeverne Makedonije, gospodin Zlatko Farmakoski, počasni članovi Društva: Mladen Lero i profesor Dragan Macanović, kao i pomoćnici direktora u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove, gospodin Bojan Ninčić, pomoćnik direktora za geodetske poslove i Jasenko Nedinić, pomoćnik direktora za međunarodne projekte i poslove tržišta nepokretnosti.

Iz opravdanih razloga skupu se nisu mogli pridružiti predsjednik Komore trgovaca, ovlašćenih geodeta i trgovačkih društava za geodetske radove Republike Makedonije, gospodin Nikola Ribaroski i  predsjednik Geodetskog društva Herceg Bosna, gospodin Ivan Lesko, koji su poslali poruke u kojima su poželjeli uspješan rad Skupštine i nadu da će se pridružiti na narednim okupljanjima koja Društvo bude sprovodilo.

U radnom dijelu predstavljen je i usvojen sljedeći dnevni red:

  • Izbor radnih tijela Skupšine,
  • Obraćanje direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Dragana Stankovića i ostalih gostiju,
  • Izvještaj o radu,
  • Finansijski izvještaj,
  • Razno.

Prije podnošenja Izvještaja o radu i Finansijskog izvještaja, predsjednica Društva geodetskih inženjera i geometara Republike Srpske, Tatjana Sarajlić, pozdravila je sve prisutne i izrazila zadovoljstvo odzivom na Skupštinu. „Druženja ovog tipa uvijek su dobra prilika za razmjenu iskustava i za sticanje novih poznanstava sa nadom da će se roditi nova prijateljstva i nove poslovne prilike. Prije samog početka želim da pozdravim direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, gospodina Dragana Stankovića, te da se zahvalim na podršci koju smo dobili, kako za samu organizaciju ovog skupa, tako i za druge aktivnosti, jer samo dobrom komunikacijom i međusobnim razumijevanjem i uvažavanjem možemo ići naprijed, što nam je svima cilj.“

Nakon radnog dijela Skupštine,  održana je i sesija predavanja čiji moderator je bila predsjednica Skupštine, Sanja Tucikešić. Sesija predavanja se sastojala od pet prezentacija. Svako od ovih predavanja nosi jedinstvenu perspektivu i stručnost iz različitih aspekata geodetske struke.

U prvom predavanju, gospođa Milena Josipović iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove upoznala je učesnike sa zanimljivom temom: OD TAPIJE DO LISTA NEPOKRETNOSTI. Ova tema vodila nas je kroz evoluciju dokumenata i metoda za evidenciju nepokretnosti, od najstarijeg oblika vlasničkog dokumenta do modernog sistematizovanog lista nepokretnosti.

U drugom predavanju profesor Branko Božić sa Katedre za geodeziju Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji je priznati stručnjak u oblasti analize deformacija građevinskih konstrukcija, te ima veliko iskustvo u primjeni najsavremenijih metoda i tehnologija u ovoj oblasti, upoznao je učesnike sa važnom temom u oblasti geodezije i građevinarstva: ANALIZA DEFORMACIJA GRAĐEVINSKIH KONSTRUKCIJA. Ovaj aspekt igra ključnu ulogu u osiguravanju i dugovječnosti građevinskih objekata, kao i u zaštiti ljudskih života i imovine.

U trećem predavanju prisutni su imali priliku da se detaljnije upoznaju sa temom koja ima izuzetno veliki uticaj na oblast urbanog planiranja, ekologije i održivog razvoja: MODELOVANJE PROMENA KORIŠĆENJA ZEMLJIŠTA. Ovo predavanje održala je profesorica Mileva Petrović Samardžić sa Katedre za geodeziju Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a koja ima veliko iskustvo u istraživanju i implementaciji modela koji analiziraju promjena u korišćenju zemljišta.

U narednom predavanju Ljiljana Sukur iz Mapsofta upoznala je učesnike kako najsavremenih metode mogu biti primijenjene u stvarnim projektima, te kako mogu olakšati i unaprijediti rad geodetskih stručnjaka. Predavanje je održano na temu PRIMJERI PRIMJENE SAVREMENIH METODA PRI IZRADI TOPOGRAFSKIH PODLOGA INFRASTRUKTURNIH OBJEKATA.

Posljednje predavanje, na temu: GEODETSKI ASPEKTI PRIPREME TERENA I PROCESA IZGRADNJE SOLARNIH ELEKTRANA, prisutne je upoznalo sa važnom temom koja ima značajan uticaj na održivi razvoj i energetsku efikasnost. Predavanje je pripremio Saša Živković koji dolazi iz privatne prakse: Geonova Banja Luka i Top premjer Teslić.

Sve vrijeme trajanja Skupštine, distributeri geodetske opreme su izlagali svoju opremu, i to S2IT iz Banja Luke, SV company iz Laktaša i Tehnomehanik iz Zagreba. Ove godine, pored najsavremenije geodetske opreme, Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove izložila je instrumente i pribor koji se ne viđaju u svakodnevnom radu, a predstavljaju važan dio istorije u razvoju geodetske struke: kipregl, tzv. geodetski sto, kassel, nivelir, autoredukcioni tahimetar RSD, končani planimetar, polarni planimetar, koordinatograf, Majzekovi trouglovi… Takođe, bila je izložena i kopija Tapije iz 1889. godine.

Nakon radnog dijela, a zatim i slobodnih aktivnosti, održana je i svečana večera, koja je bila obogaćena tombolom sa atraktivnim nagradama.

Sve prezentacije možete preuzeti ovdje.

Tatjana Sarajlić Predsjednik

Skupština Društva geodetskih inženjera i geometara Republike Srpske

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.